neděle 12. září 2010

Pacient platí za jeden den pobytu více než vězeň ve vězení.


Poplatky ve zdravotnictví jsou hojně diskutovaným tématem. Existuje poplatek za návštěvu lékaře, za recept, za návštěvu specialisty (ted nové), za pobyt v nemocnici, záchrannou službu. Lidem se z velké většiny nelíbí vše. A když by si ještě vše srovnali s vězni. To by bylo!!

Já se zaměřím v tomto článku na poplatek za pobyt v nemocnici, který má nově činit 100 Kč /1 den /1 osoba. Hned na úvod řeknu, že si nemyslím, že je to likvidační. Pokud budu žít mimo nemocnici, tak mne tento "život" denně aspon na těch sto korun vyjde. Chci ale ukázat, jaké existují v ČR nesmyslnosti. Chci to ukázat na příkladu srovnání nákladu vězně na jeden den pobytu ve vězení a tím, co vězen (ne)zaplatí, právě s tím naším pacientem přebývajícím pár dní v nemocnici.

Náklady na na pobyt jednoho vězně ve věznici činí v ČR cca 900 Kč /
1 den / 1 osoba. Tyto náklady za člověka, který působí zlo, platíme my všichni danoví poplatníci. Jen velmi malou část z těchto 900 Kč vězen občas uhradí. Vycházím z toho, že pokud vězněný pracuje, odvádí dle zákona 32% z pracovní odměny na náklady výkonu trestu, nejvýše však 1 500 Kč/ měsíc. Pokud vězněný nepracuje, odvádí 40% z důchodu či částky, která mu na účet chodí z venku, opět nejvýše 1 500 kč/ měsíc. Prostým dělením zjistím, že pokud náhodou nějaký vězen za pobyt ve vězení platí je to 1500 Kč / 30 (dny v jednom
měsíci) = 50 Kč/ 1 den / 1  vězen. To tedy znamená, že vězen platí za pobyt ve vězení mín než má platit za pobyt v nemocnici člověk, který nespáchal trestnou činnost a který má nově platit za jeden den pobytu v nemocnici 100 Kč.

Nesmysl a rozpor.

Protispolečenské živly jsou v ČR chráněny. Že by další pozitivní diskriminace naruby? Mohl by zasáhnout nový poradce premiéra pro lidské práva a menšiny, který je nazývám - pro mne sympaticky - "antikocáb". Jeho vystoupení na ČT24 před někollika hodinami se mi moc líbilo (http://www.ct24.cz/vysilani/2010/08/13/210411058040813-17:30-interview-ct24/).

Vězni mají povinnost za pobyt zaplatit. Ale v současnosti činí dluh na nevybraných penězích za pobyt ve vězení částku téměř 500 miliónů Kč. Přitom vězni mají možnost si vydělat prací ve vězení. Současné výdělky činí  cca 4 500 do 9 000 korun / 1 měsíc / 1 vězen. Já bych nechal vězně pracovat povinně a celá mzda by šla na náhrady pobytu ve vězení. Aktuální zaměstnanost ve vězení je ale vysoká - aktuálně cca 62 %.

Závěrem musím říct. Ano, až budu někdy ležet v nemocnici, zaplatím za den 100 Kč bez velkého reptání. I když......Když si pomyslím,  že vězen zaplatí - a to ne každý - jen 50 Kč, budu mít blízko k vzteku.
Nebo k pláči??

Za poskytnutí výchozích informací z oblasti vězenství děkuji komisařce , por. Markétě Prunerové, DiS., tiskové mluvčí, Vězeňská služba ČR, Generální ředitelství.

Autor:Valentin Kusák - kandidát v komunálních volbách 2010 ve městě Hradec Králové za SUVERENITA - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu.