středa 11. května 2011

Vzpomínáme 66. výročí ukončení války

Jan Macalík
Vážení spoluobčané, v těchto dnech celá republika vzpomíná 66. výročí ukončení hrůzostrašné války a osvobození ČSR Rudou armádou, která nesla hlavní podíl na poražení fašistického Německa. Osvobození bylo vykoupeno nemalým množstvím obětí domácího i zahraničního odboje.
Vzpomeňme při této příležitosti zhruba 241 obětí z Hranic, kdy se na ně možná neúmyslně zapomíná, jejichž jména jsou uvedena na pamětních deskách a řadě pomníků jež jsou umístěny v Bělotíně,  Černotíně, Milenově, Potštátě i v Hranicích na zákl. škole 1.máje vedle červené jídelny, gymnáziu, sousoší vítání Rudé armády, které po roce 1989 bylo přemístěno ze školního náměstí na konec kasáren směr Drahotuše.
V této souvislosti mi dovolte v krátkosti připomenout osvobození Hranic 8. května 1945, kam vstupovaly jednotky Rudé armády ze dvou směrů - severovýchodního od Bělotína a jihovýchodního od Valašského Mezeříčí. Rád bych při této příležitosti vzpomenul postup Rudé armády ze severovýchodu, kterému předcházelo osvobození Ostravy 30.dubna 1945. Součástí 4. ukrajinského frontu byla i 38. armáda gen.plukovníka Moskalenka a jeho 31.horskostřelecká brigáda, která se podílela na osvobození Hranic.
Před příchodem do Hranic získal průzkum zprávu, že v budově ředitelství cihelny je vybudován opěrný bod. Proto byla na motocyklu vyslána skupina 2 příslušníků horskostřelecké brigády k provedení průzkumu.Ta však na Jelením vrchu, přibližně v prostoru rozvodí, najela na minu a zahynula. Proto npor.Gricenko V.J. vyjel na kole k dokončení průzkumu. V Hranicích, v domě naproti nemocnice, se setkal s panem Vavříkem, topičem v nemocnici. Zde zjistil, že u gymnázia je vybudována barikáda, aby zbrzdila postup Rudé armády. Po příchodu na místo však npor.Gricenko setkal s poručíkem čs.armády Václavem Vlasákem za jehož pomoci a občanů byla barikáda rozebrána. Do této doby jednotky postupovaly Plynárenskou ulicí do středu města. Z Hranic poté jednotka postupovala do Lipníku, Olomouce a ukončila svou cestu v Chrastu u Chrudimi. Po krátkém odpočinku byla vyslána do Lvova a dále na rusko-japonskou frontu.
Většina národů světa, zejména střední Evropy, se domnívala, že je po tak hrůzné válce a takových obětech válkám konec. Toto období vytrvalo do konce rozpadu Sov.svazu a zemí Varšavské smlouvy po roce 1989. Nyní USA ve snaze získat nerostné bohatství pomocí svých zpravodajských služeb a desinformací rozpoutává, pod záminkou boje proti terorismu, řadu dalších válek, na některé z nich se podílí i Česká republika. Domnívám se, že cílem je odpoutat pozornost občanů od řešení tíživé sociální a ekonomické situace