pondělí 11. října 2010

Rozhovor Deníku s lídrem Strany pro oevřenou společnost Ing. Ivo Holcem


Už jste někdy kandidoval v komunálních volbách?
Ano ,kandidoval jsem v roce 2006 do místního zastupitelstva.

Proč jste se ke kandidatuře rozhodl teď?
V komunální politice neexistují celonárodní témata. Každá obec a každá její část má své specifické problémy a politická příslušnost zastupitelstva by měla jít v tomto případě stranou. Měly by se řešit oprávněné požadavky občanů – voličů. Jsem přesvědčen,že v Hranicích se tak neděje a hlavním cílem „některých současných politiků“ je postavení koalice na základě rozdělení míst v hospodářských organizacích s městskou účastí a zajištění osobního prospěchu. Je potřeba změnit tváře v zastupitelstvu a přetrhat dlouhodobě vytvořené vazby. V našem volebním programu máme naše cíle popsané. Tím neříkám, že na současné radnici nejsou lidé, ze všech stran, se kterými bych nemohl spolupracovat. Naopak ,je potřeba podpořit vše dobré, nezáleží na tom, kdo to je a za koho kandidoval.     
Jedna z otázek, která mně není jasná, proč město a Ekoltes  platí paušálně právníka, když má své vlastní právníky. Oč jsou horší a proč je v tom případě zaměstnává? Mohl bych pokračovat - Activ s.r.o ….

Na první pozici volebního programu máte protipovodňové opatření. Můžete být konkrétnější?
 Protipovodňová opatření chápeme jako komplex úprav  ve dvou rovinách.Ta první ,dílčí ,se skrývá v úpravách Bečvy,a Bezejmeného potoka,různých příkopů meliorace a to nejen na území města Hranic ,ale i obcé ,které jsou součástí Hranic.Ta druhá je ve společném tlaku měst podél toku Bečvy na státní orgány s cílem vybudovat tolikrát už zmiňovaný suchý poldr.Chceme oslovit všechny subjekty,které jsou v rámci povodní dotčeny.Například vidíme možnou spolupráci i s pojišťovnami na řešení uvedeného problému.Ony nesou ekonomickou ztrátu nejvíc.V Přerově  jsou na kandidátce SOS lidé se stejnými názory na stav řešení otázek okolo Bečvy.

Jakým způsobem byste investoval do další budoucnosti města vy? Kam byste směřoval finanční prostředky?
Vzhledem k celostátní situaci ,kdy došlo k poklesu příjmů ,si nedělám iluzi o velkých investicích.Zejména bych podpořil investice,které přinesou městu úsporu.Jako příklad zmíním osvětlení města Hranice a jeho součástí v podobě svítidel na bázi ledkových diod /LED/...Určitě budu bojovat za investice do stávajícího majetku a mírně přebytkový rozpočet. S tím souvisí plán oprav ,se kterým bude seznámena veřejnost,tak aby  mohla kontrolovat jeho plnění.Moje představa je 2//3 do obnovy stávajícího majetku, zbytek do investic a rezervy pro nepředvídané události.Ale poměr výdajů je součástí koaličního jednání ,uvedená čísla se mohou  mírně měnit.Stav našich cest a chodníků po investicich volá.. Po příklad bych uvedl stav některých chodníků v Drahotuších je nevyhovující a kdy  matky s kočárky často volí jízdu po kostkové cestě než po „chodnících“. Také parkovací plocha těsně před místním hřbitovem v Drahotuších je velmi nereprezentativní a chybí vodorovné značení (nebo jiné řešení stání), když řidiči zde parkující často odstaví svá auta jinak než povoluje svislá značka.Mohl bych pokračovat stavem barevnosti zeleně ,její údržbou ,cestou třeba na Tř.1.Máje ,která je zarostlá trávou a její povrch místy připomíná překážkovou dráhu viz autobusová zastávka u Alberta. Jsem i odpůrcem tzv.studií na různé akce ,na které nejsou v městské pokladně vyčleněny peníze.Je hezké si vybudovat třeba zimní stadion ,ale je potřeba říci ,kde se vezmou peníze na jeho další provoz a hlavně komu se vezmou .Zásadní věcí je ,že  to nesmí být na úkor údržby současného majetku.Budování nových objektů mám být na základě široké společenské poptávky se zajištěním zdrojů výstavby i údržby.Jsem proti neoprávněnému zvyšování daně s nemovitostí.

Máte povědomí o tom, jak nyní probíhají rozhodovací procesy na městě? Mám na mysli jednání zastupitelstva apod.?
Ano mámJ)

Změnil byste na tom něco? Pokud ano, jak?
Měnit můžeme ,pokud vyhrajeme.Pak se dozvíte i jak. Zveřejňovaní výběrových řízení na internetu a obsahu smluv je samozřejmostí.

Chcete usilovat o vyhlášení výběrových řízení na místa vedoucích odborů. Máte na mysli i na ta místa, která jsou teď obsazena? Pokud ano, co vás k tomu vede?
 V každé profesi vznikne během dlouhého působení stereotyp,tomu se nikdo neubrání.Na jmenované funkci nemá mít nikdo jisté místo do důchodu,tři volební období jsou snad maxim. .Je potřeba v rámci výběrových řízení dát šanci vyslechnout i jiné kandidáty.Určitě to bude výzva  i stávajícím vedoucím.Nejde nám o destabilizaci MÚ ,jde nám o to zefektivnit a zjednodušit  procesy práce.Pokud stávající vedoucí odborů své místo, před komisí-radou/ ,obhájí ,nevidím důvod ,proč by neměli dál ve své funkcích zůstat.      

Jaký by podle vás měl být politik, aby na komunální úrovni obstál?
Má být aktivní a hájit  potřeby široké vrstvy obyvatel a ne bojovat za své „koryto“ a zaměstnání pro rodinné příslušníky.Prostě dělat politiku pro lidi a ne pro elitu.

Doplňující otázky:
1.    Váš věk? 52
2.    Znamení zvěrokruhu? Váhy
3.    Stav? Ženatý
4.    Počet dětí? 2
5.    Záliby: Vodní sporty,pěší turistika,chalupaření
6.    Vaše silná stránka?  Snaha dosáhnout  cíle
7.    Vaše slabá stránka?  Neumím se přetvařovat a opatrnost
8.    POLITIKA jednou větou: Politika je umění ,naslouchat lidem,hodnotit a tvořit požadované.
9.    PŘÁTELSTVÍ několika slovy: Pro mne přítel je opora, se kterou se nemusím ničeho bát.