středa 13. října 2010

Rozhovor Deníku s lídrem KSČM pro komunální volby Mgr. Miroslavem Raindlem


Raindl: Političtí cestovatelé se mi nelíbí

 Celá léta působí v opozici, ale méněcenný se proto rozhodně necítí. Právě naopak. Miroslav Raindl je podle svých slov potěšen, že se celá řada jeho nápadů podařila díky jeho působení v městském zastupitelstvu dotáhnout do konce. Letos jde do voleb znovu a mrzí ho, že Zdeněk Špiřík kandidaturu vzdal. Co z duše nenávidí, to je převlékání stranických triček. On sám zůstává stále věrný barvám KSČM. 

Jaká letos je a bude předvolební kampaň vaší strany?
Bude vedena individuální formou. To znamená každodenní setkávání s občany, besedy s nimi, vydávání internetových Hranických listů, upozorňujících na problémy města. Také připravujeme letáky do schránek s naším volebním programem. Po zkušenostech z jarní volební kampaní do Poslanecké sněmovny, kdy ani velká agitace nepomohla ČSSD k žádným výsledkům, takže 300 milionů vyletělo komínem, žádnou velkou předvolební kampaň nechystáme. Nabubřelost není na místě. Nejhorší, co může být, jsou populistická gesta.

Budou nějaké výrazné změny na kandidátce KSČM?
Velkou ztrátou pro nás je odchod z kandidátky inženýra Špiříka, který je po svém čtyřletém působení v zastupitelstvu znechucen. Příliš často se setkával s arogancí a nezájmem. Přitom jeho návrhy a příspěvky k řešení problémů byly velmi kvalitní a přesně vystihovaly daný problém. Rozhodl se však tentokrát nekandidovat vůbec.

Bylo snadné obsadit kandidátku?
Bylo to velmi těžké. Začala totiž nová vlna antikomunismu. Lidé se bojí vystupovat pod hlavičkou KSČM. Ovšem voličů máme stále hodně. Je vidět, že na komunální úrovni politika roli nehraje. Spíš je to o osobnostech a to je dobře. V minulých volbách získali komunisté v Hranicích 18 procent veškerých hlasů, stejně tak jako ODS. Pokud by se sestavovala sedmičlenná městská rada podle počtu získaných hlasů, tak by v ní v tomto volebním období byli tři komunisté. Ve skutečnosti se dostali do rady lidé, kteří byli s počtem hlasů někde na konci.

Co si myslíte o nově vzniklých hnutích?
Objevují se na republikové i komunální úrovni. Do politické hry vstupují nové strany a tím pádem i noví lidé. Otázkou je, nakolik budou úspěšní. Jít do politiky jen proto, abych se zviditelnil, je strašně málo. Protože na té komunální úrovni je to skutečná práce, pokud k tomu chce člověk přistupovat zodpovědně.

Jaké jsou vaše priority pro příští volební období?
Zaměříme se na úsporu obecních peněz. Není třeba, aby si starostové stavěli své pomníky. Důležitější je zabezpečit kvalitní chod města. Měla by se řešit otázka životního prostředí, kam spadá i městská skládka. Její problematika se pořád odkládá. Nebo komunikace ve městě. Ty jsou mnohde v žalostném stavu. Velké investiční akce by se teď měly spíš přibrzdit.

Jak se vám jednalo na schůzích se současnou koalicí?
Připadaly mi zbytečné veškeré osobní invektivy, urážky a ironické poznámky. Ze strany opozice přitom přicházela celá řada dobrých podnětů. Mám pocit, že jsme prosadili 70 až 80 procent svých návrhů. Například lávku ke Kauflandu. Je však potřeba říci, že za každého starosty se vždycky město posunulo dopředu a nikdy nestagnovalo. Faktem je, že 23 zastupitelů znamená 23 názorů a jde o to je sladit. Oprostit se od nevraživosti a vzájemného osočování. Zahodit stranické dresy a jednat jako rovný s rovným.

Někdo dresy nezahazuje, ale mění. Jaký máte názor na tyto kandidáty?
Političtí cestovatelé se mi nelíbí. Měnit dresy můžou sportovci, ale pokud vyznávám nějaký názor, tak bych si za ním měl stát. Ovšem v honbě za požitky jsou někteří schopni stranické tričko převléknout i několikrát za sebou, což o něčem svědčí.    

KSČM
Miroslav Raindl
Znamení zvěrokruhu: střelec
Věk: 56
Stav: ženatý
Počet dětí: 2
Záliby: rocková hudba, literatura, sport, turistika

POD LUPOU
Silná stránka: Myslím si, že dobře zvládám psychickou i fyzickou zátěž a že jsem člověkem do nepohody, protože jsem si hodně prožil.
Slabá stránka: Jsem nepořádný.
Politika jednou větou: Jen pro silné povahy.
Přátelství několika slovy: poznaná nutnost

Popisek: Miroslav Raindl je psycholog a pracuje jako ředitel ve Středisku výchovné péče v Kelči. Zařízení slouží potřebám celého kraje. Foto: Deník/ Kateřina Kapková