neděle 21. března 2010

Dopis starostovi a zastupitelstvu města

                        
Vážený pane starosto, dámy a pánové,
v loňském roce jsem se zúčastnil zasedání zastupitelstva, kde jsem žádal o finanční podporu pro AMK kemp Hranice ve výši 1 mil. Kč. Stejně tak jsem žádal o tuto částku ještě osobním dopisem ze 14. 12. 2009 i pana  starostu. Tato částka je zapotřebí na rekonstrukci sociální budovy a to na základě cenové kalkulace firem DEKTRADE a. s., Praha a SAVP Střešní a výškové práce Hranice tak, aby bylo vyhověno evropským standardům a sociální budova byla zpřístupněna i tělesně postiženým osobám. A to je jen nepatrná částka pro rekonstrukci kempu. Ze strany pana starosty mi bylo dopisem ze dne 7. 1. 2010 sděleno, že tomuto požadavku nebude vyhověno.
     V relaci Hranického týdne ze dne 16. 3. 2010 mě proto udivil příspěvek o přidělení financí tenisovému klubu, SK Hranice nebo panu Vlasákovi jako soukromému podnikateli (loňského roku mu byl rovněž poskytnut příspěvek, a to ve výši 200.000,- Kč na vybudování dětského hřiště).
     Co k tomu dodat? Město by mělo mít větší zájem i o AMK kemp Hranice. Kemp nenavštěvují jen tuzemští hosté, ale hosté z 29 zemí světa, jak tomu bylo například v loňském roce.  Zahraniční hosté si oblíbili okolí Hranic a často se sem vrací a město by mělo uvítat jejich zájem jak o město samotné, jeho historií, tak i o jeho okolí, navíc představují určitou kupní sílu, ale co jim kemp může nabídnout? Rozpadlé chatky, stále neopravenou příjezdovou cestu, kde je o nápravu žádáno již od roku 2003 i s vypracovaným projektem nebo nevyhovující a rozpadající se  sociální zařízení bez bezbariérového přístupu? To jistě k jejich dobrému pocitu z návštěvy kempu v našem městě nepřispěje. Navíc tím, že světlost  železničního mostu je jen 3,1 m, je kempu a panu Brázdovi, který v objektu kempu soukromně podniká, ze  strany města bráněno v podnikáni. A to tak, že větší a těžší technika např. požární auta, auta na odvoz odpadu, autobusy, obytné auta atd. mají kvůli této výšce světlosti železničního mostu problém do kempu nebo k panu Brázdovi zajet.        
     Je smutné, že město podporuje ve štědré míře jedny, ale nevidí druhé. Zřejmě asi nejsem v té správné skupině lidí, kterým bývají finance přidělovány neustále a dokola. Takže kde je nějaké rozumné vysvětlení, že pro jedny peníze jsou a pro jiné ne? Nemá smysl se vymlouvat na celosvětovou krizi v dnešní době , problém bude zřejmě jinde. Je to mravní problém celé společnosti, který je příčinou a následkem toho je hospodářský úpadek. Toto prohlásil již v roce 1932 významný český podnikatel Tomáš Baťa, který dokázal obout celý svět. Je to mravní bída morálky, která je v naši společnosti na velmi nízké úrovni a to na všech stupních společenského a hlavně politického života.  Z toho plyne všechno to, co se v dnešní takzvané spravedlivé politice děje. Skoro všichni politici se vymlouvají na krizi a přitom kradou a obohacují se na úkor nás obyčejných pracujících občanů. Jenom pro dokreslení ČEZ, RWE, VaK, různé charity např. Lata Brandis ladies club nebo sraz a předvádění se boháčů na Štrbském plese na Slovensku – k tomu není ani co dodat. Jeden by z toho zvracel a to je jenom třešnička na dortu z toho, co se v naší polistopadové demokratické společnosti s garniturou, která nás vede, děje. Penězi se vše sanovat nedá a morálka obzvlášť, ta se vytratila z lidského srdce.
      Kemp navíc podporuje oddíl BMX pro mládež a vyplňuje tak smysluplně jejich volný čas, dále v sezoně kemp zaměstnává a dává práci 8 až 10 lidem, platí řádně daně a poplatky městu, které ještě byly o polovinu městem navýšeny. 
     Na závěr lze jen vyjádřit obavu, že vzhledem k liknavému a macešskému  přístupu města může dojít k uzavření ubytovacího zařízení s 50-letou tradicí a nebo k prodání jeho majetku, protože kemp není schopen svojí činností vydělat peníze na rozsáhlé rekonstrukce, které jsou v něm potřeba. V minulých letech byl kemp podporován státním příspěvkem do fondu oprav a bylo možné provádět opravy, ale v posledních letech se kemp potýká s nelehkou finanční situací a město by se k této situaci nemělo stavět zády jako dosud. Tuto politiku ze strany představitelů města vůbec nechápu. Připadá mi to jako poslední tažení před smrtí. Jako předseda AMK kempu nehrabu  pro sebe, ale jde mi o pozdvižení úrovně kempu a přitáhnutí hostů do hranického regionu a hlavně pro hosty, kteří do Hranic přijíždí kempovat, aby se v kempu cítili dobře, odpočinuli si a odcházeli domů s pocitem, že se opět k nám rádi vrátí.
     Vy politici, kteří nás vedete, a to na všech úrovních ve společnosti, spravedlivě se rozdělte se všemi a ne jen s některými. Dokažte, že to neděláte jen pro sebe, své kamarády, ale i pro nás ostatní občany a že spolu tvoříme jednu společnost. Společnost nejste jen vy, kteří jste momentálně u moci a koryta a ti, kteří vám tleskají. Doufám, že v nadcházejících volbách se to výrazně změní a to k lepšímu.

Politický systém obzvlášť  ten současný připomíná žumpu. To největší svinstvo vždy vypluje nahoru!  Věřím, že i po přečtení tohoto dopisu a na svém zasedání popřemýšlíte nad svým spravedlivým  rozhodováním a dokážete přispět  alespoň nepatrnou částkou na potřeby kempu.
    
S pozdravem nestraník,

Bc. Peter Neupauer
předseda AMK kemp Hranice