středa 12. ledna 2011

Kasárna Jaslo - promarněná šance?

 Na hranicku je v současné době bez práce téměř 2 500 lidí…..

Klub VV v Hranicích
Město do vybudování areálu bývalého Philipsu vložilo cca 55 mil. Kč, stát cca 1,5 mld Kč a daňové výhody, které následně zahraniční investor se slušným ziskem využil a odešel. Výstavbu tohoto areálu, jak si všichni dobře pamatují, doprovázela i velká očekávání na snížení nezaměstnanosti na hranicku, která se však bohužel nenaplnila.
Nyní v nevyužitém areálu živoří pár firem a město se raduje z naděje, že zde přijde nová firma a vytvoří 35 nových pracovních míst. Původně se zde uvažovalo s vytvořením až 3 500 nových pracovních míst. Nenávratně byla zdevastována plocha 45 ha zemědělské půdy nejlepší bonity v Hranicích.
V současné době je v původním areálu Philips vybudována průmyslová zóna CTPark o zastavěné ploše 60 000 m2 a provedeny terénní úpravy pro rozšíření zastavěné plochy o dalších 80 000 m2.
Letecký snímek areálu kasáren Jaslo
Pro podnikatelské aktivity se v současnosti ukazuje nová možnost a to využít opuštěný areál kasáren Jaslo o celkové ploše cca14,6ha.  Ve zpracované studii proveditelnosti z konce roku 2009 za 1,9 mil. Kč  je uvažováno s využitím plochy 6,6 ha pro podnikatelský inkubátor, sklady a lehký průmysl o celkové podlahové ploše objektů cca 11 700 m2. Což jsou zcela jistě dostatečné plochy min. na 15 roků pro rozvoj podnikání v Hranicích.
Přesto je v novém územním plánu uvažováno s dalšími průmyslovými zónami na nezastavěných zemědělských pozemcích. Návrh na jejich zrušení zastupitelstvo nepřijalo!
Návrh revitalizace areálu kasáren Jaslo
Zastupitelstvo města na svém zasedání 10.11.2010 neschválilo podání nabídky na úplatný převod kasáren Jaslo do majetku města za 22 mil. Kč. Na lednovém zastupitelstvu podal zástupce opozice za VV návrh na provedení aktualizace studie proveditelnosti kasáren Jaslo a provedení průzkumu mezi hranickými podnikateli o možnosti spolupráce na společném projektu při koupi kasáren a jejich revitalizaci. Bohužel návrh, především díky koaličním zastupitelům, nebyl přijat!  O koupi již projevil zájem jeden zájemce a je škoda, že město návrh VV nepřijalo.
Pro financování revitalizace kasáren může město využít programu MMR 217 118, což je podpora úprav bývalých vojenských areálů k obecnímu využití. Možnost dotace je 75% nákladů a podmínkou je, že objekty musí být 5 let v majetku města. Další možností jsou dotace z operačních programů EU, podpora bydlení (vstupní byty, soc. byty 600 tis.Kč/byt, 550 tis Kč/byt).
Do 1.etapy revitalizace kasáren by bylo možno zahrnout část navržené přeložky ze sil.I/47 ke kasárnám v předpokládané délce cca 700m. Odhad IN dle studie proveditelnosti je cca 23,3 mil. Kč s DPH. Možnost dotace 17,5 mil. Kč, vlastní prostředky města 5,8 mil. Kč (možnost financování od kraje). Vyřešil by se příjezd kamionů do průmyslové zóny Sigma II mimo obydlené území města a přispělo by to k zlepšení životního prostředí na Potštátské ul.
Navrhovaná přeložka sil.I/47 (modrá čárkovaná čára), z toho 1.etapa sjezd z ul.Bělotínské podél železnice k Sigmě II
Optimální by bylo, aby město koupilo kasárna společně s podnikateli. Město by mohlo využít výhodné dotace od státu a podnikatelé by získali levně objekty v zasíťovaném území s dostatkem zpevněných ploch. Podnikatelé by pomohli městu zafinancovat 22 mil. Kč na koupi kasáren a zbývajících 25 % na rekonstrukci objektů, o které by byl zájem. Město by objekty mohlo pronajímat nebo po 5 letech rozprodat za výhodných podmínek podnikatelům a ještě by mohlo získat nezanedbatelné finanční prostředky navíc. Stávající hala 32 x 91m. by se např. mohla využít na umělou ledovou plochu, po nezbytné rekonstrukci a získání dotace, by městu postačilo na financování z vlastních zdrojů pouze cca 4 mil. Kč. K dispozici jsou veškeré potřebné inž. sítě, včetně dostatečného parkování.
Stávající hala 32 x 91m
 To současně řeší i dlouhodobou snahu města vybudovat umělou ledovou plochu v prostoru s daleko většími nároky na vlastní finanční zdroje (80 mil. Kč s minimální šancí na získání dotace). Provoz ledové plochy by mohl být hrazen z pronájmu objektů kasáren a stavba by mohla být realizována během 1 roku ještě v tomto volebním období.                                       
Pokud kasárna Jaslo koupí jen jeden podnikatelský subjekt, tak je logická obava, že bude využívat pouze malou část objektů a zbytek bude nevyužit a dále chátrat.
S dotacemi, které může získat město je šance na revitalizaci většiny objektů daleko větší. Dalším přínosem by bylo, že podnikatelé by pro své rozvojové projekty nezabírali nezastavěné území a nemuseli by budovat nové inženýrské sítě. Využívalo by se stávající zastavěné území s nevyužívanými objekty a kompletní infrastrukturou včetně nové kotelny.
Společný projekt města a podnikatelů na revitalizaci kasáren Jaslo rozhodně stojí alespoň za důkladné prověření. Město by se mělo spojit se zájemcem o koupi a společně s dalšími podnikateli se pokusit dotáhnout studii do konce a zbytečně nepromarnit šanci na pomoc malým podnikatelům v Hranicích a tak skutečně přiložit ruku k dílu ke snížení nezaměstnanosti. Tato jedinečná příležitost města na získání nemalých dotací na revitalizaci kasáren by neměla být zbytečně promarněna!
To je tak vše, bohužel, co jako opoziční zastupitelé můžeme pro tuto věc udělat, neboť rada města není ochotna nebo schopna o této věci s kýmkoliv z opozice jednat.
Jde to lépe!